1

2

Przepisy

Spaghetti po bolońsku

4/5 4 14 5 1

przygotowanie: 20 minut

porcje: 4 porcje

586 calories kalorie: 586 kcal / porcja

Wyborne spaghetti po bolońsku z mieloną wołowiną, duszoną w czerwonym wytrawnym winie, w Sosie bolońskim oryginalnym z cebulą i bazylią Italia. Plus mnóstwo świeżej bazylii i tarty parmezan do posypania. Danie idealne na szybki, pożywny, jednodaniowy obiad - no i prawdziwa gratka dla miłośników kuchni włoskiej!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
  2. Następnie dodaj mięso i po krótkim przesmażeniu wlej wino, dopraw solą i pieprzem.
  3. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut.
  4. Do wrzącej, lekko osolonej wody wrzuć makaron i gotuj go na półtwardo.
  5. W między czasie zacznij przygotowywanie sosu - zawartość opakowania dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut ciągle mieszając.
  6. Mięso wymieszaj z gotowym sosem, a na koniec dodaj pokrojone w paseczki listki świeżej bazylii.
  7. Do gorącego sosu dodaj ugotowany makaron.
  8. Makaron z sosem przełóż na talerz i posyp startym parmezanem.
  9. Udekoruj listkami świeżej bazylii.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: