Spaghetti po bolońsku

Oceń ten przepis!

5/5 5 15 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 4

5/5 5 15 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
  2. Następnie dodaj mięso i po krótkim przesmażeniu wlej wino, dopraw solą i pieprzem.
  3. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut.
  4. Do wrzącej, lekko osolonej wody wrzuć makaron i gotuj go na półtwardo.
  5. W między czasie zacznij przygotowywanie sosu - zawartość opakowania dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut ciągle mieszając.
  6. Mięso wymieszaj z gotowym sosem, a na koniec dodaj pokrojone w paseczki listki świeżej bazylii.
  7. Do gorącego sosu dodaj ugotowany makaron. Makaron z sosem przełóż na talerz i posyp startym parmezanem.
  8. Udekoruj listkami świeżej bazylii.

Opis przepisu:

Wyborne spaghetti po bolońsku z mieloną wołowiną, duszoną w czerwonym wytrawnym winie, w Sosie bolońskim oryginalnym z cebulą i bazylią Italia. Plus mnóstwo świeżej bazylii i tarty parmezan do posypania. Danie idealne na szybki, pożywny, jednodaniowy obiad - no i prawdziwa gratka dla miłośników kuchni włoskiej!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?