Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 31 min.

  • Oczekiwanie 10 min.

  • Porcje 4

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Bagietkę pokrój na dwie równe połówki, które następnie pokrój wzdłuż na połówki tak, aby otrzymać cztery długie kromki.
  2. Każdą kromkę przekrojoną stroną ułóż na rozgrzanym grillu i smaż do chwili zrumienienia.
  3. Obierz cebulę, pokrój w półplasterki, a następnie zeszklij na maśle.
  4. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki i dodaj do cebuli. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty często mieszając.
  6. Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.
  7. Z natki oddziel same listki, z koperku piórka, a szczypiorek pokrój na kawałki o długości 1-2 cm. Tak przygotowane zioła wymieszaj z odrobiną oliwy.
  8. Każdą zapieczoną kromkę posmaruj połową przygotowanego sosu. Na sos ułóż szynkę i na nią cebulę z pieczarkami.
  9. Całość polej pozostałym sosem i posyp tartym serem.
  10. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190- 200°C i zapiekaj do momentu rozpuszczenia się sera i delikatnego zrumienienia się brzegów zapiekanki.
  11. Tuż przed podaniem na każdą zapiekankę nałóż sałatkę z ziół.

Opis przepisu:

"Tostowa", tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek. Niby zwykłe grzanki, zapiekane z sosem i dodatkami, ale... smakują jak marzenie! Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół to bogaty aromat i mocna, wiosenna nuta natki pietruszki, koperku i szczypiorku. Wszystkie smaki łączy w pyszną całość Sos serowo-pieczarkowy Italia WINIARY, przyrządzony na słodkiej śmietance. Kto woli, może zamiast szynki dodać smażoną rybę, np. łososia.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?