1

2

Przepisy

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

4/5 4 45 5 1

przygotowanie: 40 minut

porcje: 4 porcje

702 calories kalorie: 702 kcal / porcja

Warstwowa zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków - która ma w sobie wszystko to, co Tygrysy lubią najbardziej: mielone mięso z kurczaka w białym winie, podsmażane z cebulą i pieczarkami, plasterki ziemniaków oraz przepyszny Sos serowo-pieczarkowy z natką pietruszki Italia (na śmietance). Wszystko to układamy warstwami, polewając sosem, posypujemy z wierzchu tartym żółtym serem. Porcje zapiekanki podajemy udekorowane natką pietruszki, w towarzystwie sałaty z winegretem lub sałatki z pomidorów.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Drobiowe mięso mielone smaż na rozgrzanym oleju.
  2. Pod koniec smażenia skrop suto winem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a następnie dodaj grubo pokrojoną natkę pietruszki.
  3. Ziemniaki pokrój w plasterki nie grubsze niż 0,5 cm.
  4. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półplasterki i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  5. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki, dodaj do cebuli.
  6. Następnie dodaj usmażone mięso i dokładnie wymieszaj.
  7. Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty często mieszając.
  8. Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.
  9. W naczyniu żaroodpornym lub płaskiej blaszce do pieczenia ułóż warstwę z połowy pokrojonych ziemniaków, na którą rozłożysz połowę mięsa z cebulą i pieczarkami.
  10. Mięso polej połową sosu.
  11. Na sos z mięsem ułóż warstwę pozostałych ziemniaków i na to warstwę pozostałego mięsa.
  12. Całość polej sosem i posyp suto startym serem.
  13. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C.
  14. Po zrumienieniu zapiekanki, zmniejsz temperaturę do 130°C.
  15. Całość piecz przez 20-30 minut.

1 wskazówka do przepisu

  • Ola
    Polecam dodac ogorka kiszonego startego na tarce polepszy smak pieczarek i uwydatni aromat calej zapiekanki;)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: