Udziec z indyka w sosie curry

Oceń ten przepis!

4/5 4 34 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 4

4/5 4 34 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso przekrój na 4 części.
  2. Na patelni rozgrzej olej i masło, zrumień mięso, a następnie przełóż do rondla, wlej 0,75 szkl. gorącej wody i wrzuć kostki rosołowe.
  3. Duś pod przykryciem około 30 minut.
  4. Cebulę, czosnek i jabłko obierz, pokrój na cząstki.
  5. Na tłuszczu z mięsa zeszklij cebulę i czosnek, dodaj curry i jabłko, smaż przez chwilę, podlej rosołem i duś do miękkości, zmiksuj lub przetrzyj przez sito, podlej rosołem (tyle, aby sos był zawiesisty), włóż mięso i duś około 10 minut.
  6. Dodaj śmietanę. Podaj z ryżem.

Opis przepisu:

Duszony w aromatycznym Rosole drobiowym indyk w sosie curry z dodatkiem czosnku i cebuli oraz słodką nutą jabłka tworzy wyjątkową kompozycję smaków. Rodzaj curry - łagodne lub ostre - dobieramy według upodobań. Udziec z indyka w sosie curry podajemy z ryżem i lodową sałatą - z winegretem, gdy danie jest w wersji łagodnej, albo ze śmietaną - gdy przyrządzamy potrawę na ostro.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Katarzyna
    Bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu danie. Robiłam je już kilka razy i wracam do tego przepisu co jakiś czas zwłaszcza że smakuje mojej córce która zazwyczaj jest niejadkiem.
  • Aga
    Bardzo dobry przepis łatwy w przygotowaniu.Pychotka

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?