Bułeczki z majonezem

Oceń ten przepis!

5/5 5 15 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 50 min.

  • Porcje 4

5/5 5 15 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Maślankę podgrzej, dodaj do niej pokruszone drożdże i cukier, odstaw aż powiększy objętość.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, majonez i sól, dobrze wyrób. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  3. Po tym czasie wyłóż na stolnicę i przerób podsypując mąką.
  4. Ciasto podziel na osiem porcji. Uformuj bułeczki i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia, posmaruj wodą lub białkiem jajka.
  5. Piekarnik rozgrzej do 230°C, piecz 15 minut, zmniejsz temp. do 180°C i piecz kolejne 15-20 minut.

Opis przepisu:

Śniadaniowa niespodzianka dla rodziny - świeże, chrupiące bułeczki z majonezem wypełnią zapachem cały dom! Delikatne drożdżowe ciasto na maślance, z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego ładnie wyrasta i smakuje przepysznie! Przed pieczeniem posmarowane białkiem bułeczki można posypać makiem, ziarnami słonecznika lub sezamem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?