Kolorowy krem brokułowo-marchewkowy

Oceń ten przepis!

4/5 4 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

4/5 4 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Krem marchewkowy

Krem brokułowy

Przygotowanie:

  1. Marchewki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka i zalej 2 szklankami wody, a następnie rozpuść kostkę bulionową.
  2. Gotuj pod przykryciem 20 minut.
  3. Marchewkę zmiksuj i dodaj pół szklanki jogurtu. Dopraw do smaku.
  4. Zawartość zupy brokułowej dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty, często mieszając.
  5. Po ugotowaniu dodaj pół szklanki jogurtu.
  6. Do talerza wlej najpierw jedną zupę, a następnie drugą. Nie mieszaj.
  7. Posyp zupę uprażonymi pestkami słonecznika.

Opis przepisu:

Kolorowy krem brokułowo-marchewkowy ciekawie wygląda podany w jednym talerzu – nie mieszamy ze sobą kremu brokułowegokremu marchewkowego po przelaniu do talerzy, tylko posypujemy dwukolorową i kontrastowo wyglądającą zupę pestkami słonecznika przed podaniem na stół. Krem brokułowo-marchewkowy jest gęsty dzięki użyciu jogurtu greckiego. Dla lepszego smaku polecamy użycie Zupy brokułowej Bukiet Warzyw WINIARY. Zupę krem z brokuł i marchewki podajemy z grzankami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • radish
    Jak dla mnie krem z marchwii dominuje :) Polecam podanie z odrobiną świeżego imbiru, a jogurt lub śmietanę można zastąpić mleczkiem kokosowym. I szczypta curry także robi swoje :)

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?