Krupnik z jajkiem

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 42 min.

  • Porcje 4

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz marchewkę, a następnie zetrzyj na tarce.
  2. Zagotuj 1 litr wody i rozpuść w niej kostki rosołowe.
  3. Do wody dodaj kaszę i startą marchewkę.
  4. Gotuj przez 30 minut.
  5. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, ostudź je i obierz ze skorupek.
  6. Obrane jajka pokrój w kostkę.
  7. Sparz pomidory, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do zupy.
  8. Gotuj przez 5 minut.
  9. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.
  10. Przed podaniem dodaj śmietanę i pokrojone jajka.
  11. Umyj i posiekaj natkę pietruszki, posyp zupę po wlaniu do talerzy.

Opis przepisu:

W niemal każdym polskim domu funkcjonuje rodzinny przepis na krupnik, ale krupnik z jajkiem na twardo, marchewką i pomidorem może zaskoczyć niejednego znawcę i smakosza polskiej kuchni. Przygotowujemy go na aromatycznym Rosole drobiowym WINIARY, ze średnią lub grubą kaszą jęczmienną, a przed podaniem zabielamy śmietaną i posypujemy natką pietruszki oraz siekanym jajkiem. Warto spróbować, bo niewykluczone, że włączycie ten przepis do swojej kulinarnej kolekcji...

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?