Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Domowy sos tatarski to jeden z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych sposobów na smaczny dodatek do jajek, kanapek i zimnych mięs oraz wędlin. Jednym z elementów wielkanocnego menu jest właśnie sos tatarski. Skład tego dipu jest bardzo prosty i bazuje na łatwo dostępnych produktach, takich jak jogurt naturalny, chrzan, musztarda i Majonez Dekoracyjny WINIARY. Najlepiej przygotować go na kilka godzin przed podaniem. Wtedy wszystkie smaki będą miały czas, by się przeniknąć.
Nasz przepis na sos tatarski przygotujesz w około 20 minut. Na początek grzybki, ogórki i cebulkę marynowaną pokrój w drobną kostkę. Majonez połącz z jogurtem, chrzanem i musztardą. Następnie dodaj pokrojone warzywa. Choć każdy składnik sosu tatarskiego dopełnia całości, dopraw go solą, pieprzem i cukrem wedle własnego uznania. Dokładnie wymieszaj.
Po przygotowaniu najlepiej odstaw sos na kilka godzin do lodówki. Wiedząc, jak się robi sos tatarski, masz gotowy sposób na smaczny dip do kurczaka, wędlin, kanapek i jajek. Przyda się zarówno na świąteczny stół, jak i na wszelkiego rodzaju inne okazje.
Za charakterystyczny smak tego sosu odpowiadają marynowane warzywa, w tym cebulka. Balansują go z kolei kremowe smaki jogurtu naturalnego i majonezu. Pikanterii nadaje sosowi chrzan, dlatego jeśli chcesz uzyskać ostrzejszy smak, dodaj tego składnika nieco więcej.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
202 min
Krok 1
10 min
Grzybki, ogórki i cebulki pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
5 min
Majonez wymieszaj z jogurtem, chrzanem i musztardą. Dodaj grzybki, ogórki i cebulki.
Krok 3
5 min
Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, dokładnie wymieszaj.
Krok 4
180 min
Odstaw na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły.
Krok 5
2 min
Podaj do pieczonych mięs, wędlin, jaj na twardo i kanapek.
Krok 1
z
5
Grzybki, ogórki i cebulki pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
z
5
Majonez wymieszaj z jogurtem, chrzanem i musztardą. Dodaj grzybki, ogórki i cebulki.
Krok 3
z
5
Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, dokładnie wymieszaj.
Krok 4
z
5
Odstaw na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły.
Krok 5
z
5
Podaj do pieczonych mięs, wędlin, jaj na twardo i kanapek.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0