Gęś confit – ciekawa alternatywa dla gęsi pieczonej

Oceń ten przepis!

3/5 3 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 8

3/5 3 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Tuszkę gęsią podziel na cztery części i po osuszeniu ręcznikiem papierowym ułóż w płaskim rondlu z listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu, tymiankiem i solą.
  2. Całość zalej olejem tak, aby „przykrył” kawałki gęsi, a następnie przykryj folią aluminiową tak, aby dotykała powierzchni oleju (folia aluminiowa musi „dotykać” oleju matową stroną).
  3. Duś do miękkości na bardzo „wolnym ogniu” tak, aby tłuszcz tylko „mrugał” (czas duszenia uzależniony jest od wieku gęsi).
  4. Miękkie kawałki gęsi wyjmij z tłuszczu i smaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
  5. Tak przygotowane gęsi lub kaczki świetnie komponują się smakowo z plackami ziemniaczanymi i wszelkiego rodzaju sosami mięsnymi takimi jak np. sos grzybowy, sos z zielonym pieprzem oraz dodatkiem fasolki szparagowej lub czerwonej kapusty.

Opis przepisu:

Confit to sposób konserwowania żywności (np. mięsa) w tłuszczu w wysokiej temperaturze, który pochodzi z Francji. Od tego sposobu konserwowania biorą nazwę potrawy, które przygotowujemy przez długotrwałe smażenie w głębokim tłuszczu. Przepis na gęś confit to ciekawa alternatywa dla przepisu na pieczeń z gęsi. Zdecydowanie dla osób lubiących potrawy smażone w oleju. Confit z gęsi to potrawa chrupka, która idealnie smakuje dobrze wysmażona z wierzchu, a miękka w środku. Polecamy jej podawanie z plackami ziemniaczanymi i mięsnymi sosami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?