Pieczona gęś

3/5 3 57 5 1
3/5 3 57 5 1
  • Przygotowanie: 20 min.

  • Oczekiwanie: 4 godz.

  • Porcje: 8

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Tuszkę gęsi gotuj w osolonej wodzie przez 15-20 minut.
  2. Po wyjęciu i ostudzeniu gęś osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Do środka gęsi wsyp sól, ziarenka pieprzu i majeranek, pokrojone na dowolne ćwiartki jabłka razem z obierkami i gniazdami nasiennymi.
  4. Miód i wino wymieszaj, połowę wlej do środka gęsi na jabłka i zapnij metalowymi wykałaczkami lub zaszyj bezbarwnym szpagatem.
  5. Gęś wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st.C z nastawioną funkcją termoobiegu i piecz do momentu zrumienienia się skórki czyli około 30-40 minut.
  6. Gdy gęś będzie rumiana, temperaturę w piekarniku zmniejsz do 150 st.C i piecz około 3 godzin.
  7. W trakcie pieczenia pamiętaj o dość częstym polewaniu gęsi wytworzonym podczas pieczenia sosem. Na około pół godziny przed końcem pieczenia gęś polej pozostałą mieszanką miodu z winem.

Opis przepisu:

Pieczeń z gęsi to danie o wielu odcieniach smaku – mamy tutaj pieczone kawałki jabłek, marynatę z miodu i białego wina, świeże przyprawy ziołowe. Przygotowywanie pieczonej gęsi wymaga cierpliwości przez długie pieczenie w piekarniku i systematyczne polewanie pieczeni wytworzonym podczas pieczenia sosem, ale dla końcowego efektu warto być bardzo cierpliwym kucharzem. Pieczeń z gęsi jest chrupka z wierzchu i rozpływająca się w ustach w środku.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?