Żurek wegetariański

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 33 min.

  • Oczekiwanie 3 godz. 10 min.

  • Porcje 4

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby wymocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, a następnie ugotuj w wodzie w której się moczyły.
  2. Przestudzone grzyby pokrój w cienkie paseczki, a wywar odcedź od ewentualnego piasku i igliwia.
  3. Bulion warzywny rozpuść w 1l wrzącej wody.
  4. Do bulionu wlej zakwas, dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę i przesmażoną na oleju.
  5. Całość gotuj na bardzo „wolnym ogniu” ok. 3-4 minuty, często mieszając.
  6. W trakcie gotowania dolej przecedzony wywar z gotowania grzybów oraz pokrojone grzyby.
  7. Pod koniec gotowania dodaj chrzan, majeranek i wlej śmietanę.
  8. Żurek podawaj w głębokim talerzu, jako dodatek podaj gotowane ziemniaki okraszone masłem lub olejem.

Opis przepisu:

Chociaż to klasyczny żurek z kiełbasą jest nieodłącznym elementem Wielkanocy, ale wegetariański żurek z grzybami może być równie satysfakcjonującym smakowo jak jego tradycyjna wersja. Żurek wegetariański ma oryginalny smak, dzięki któremu na stałe mógłby wejść do bezmięsnych diet - nie tylko od święta!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?