1

2

Przepisy

Żurek wegetariański

5/5 5 4 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 125 minut

porcje: 4 porcje

503 calories kalorie: 503 kcal / porcja

Chociaż to klasyczny żurek z kiełbasą jest nieodłącznym elementem Wielkanocy, ale wegetariański żurek z grzybami może być równie satysfakcjonującym smakowo jak jego tradycyjna wersja. Żurek wegetariański ma oryginalny smak, dzięki któremu na stałe mógłby wejść do bezmięsnych diet - nie tylko od święta!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby wymocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny a następnie ugotuj w wodzie w której się moczyły.
  2. Przestudzone grzyby pokrój w cienkie paseczki a wywar odcedź od ewentualnego piasku i igliwia.
  3. Bulion warzywny rozpuść w 1l wrzącej wody.
  4. Do bulionu wlej zakwas, dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę i przesmażoną na oleju.
  5. Całość gotuj na bardzo „wolnym ogniu” ok. 3-4 minuty, często mieszając.
  6. W trakcie gotowania dolej przecedzony wywar z gotowania grzybów oraz pokrojone grzyby.
  7. Pod koniec gotowania dodaj chrzan, majeranek i wlej śmietanę.
  8. Żurek podawaj w głębokim talerzu, jako dodatek podaj gotowane ziemniaki okraszone masłem lub olejem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: