1

2

Przepisy

Żurek wielkanocny na serwatce

5/5 5 5 5 1

porcje: 4 porcje

598 calories kalorie: 598 kcal / porcja

Żurek wielkanocny na serwatce ma wyjątkowy smak i intensywny aromat. Gotujemy go na esencjonalnym wywarze z białej kiełbasy, boczku i suszonych grzybów, do którego dodajemy Żurek Nasza Specjalność WINIARY. Zabielamy śmietaną i doprawiamy tartym chrzanem. Podajemy z jajkami na twardo i pokrojonymi wędlinami z wywaru. Do dekoracji - gałązki majeranku lub... uroczy wiosenny kwiatek.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W wodzie sparz białą kiełbasę i ugotuj boczek wędzony.
  2. Po sparzeniu kiełbasę pokrój w plasterki a boczek w kostkę.
  3. W wywarze po gotowaniu boczku i kiełbasy ugotuj suszone grzyby.
  4. Miękkie grzyby pokrój w cienkie paseczki.
  5. Do otrzymanego wywaru wlej serwatkę, dodaj Żurek i dokładnie wymieszaj.
  6. Gotuj na „wolnym ogniu” około 5 minut, często mieszając.
  7. Pod koniec gotowania dodaj grzyby, chrzan i śmietanę.
  8. Gorący żurek podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo, pokrojonym na ćwiartki oraz wędzonym boczkiem i białą kiełbasą.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: