Jajka w koszulkach (jajka poche)

Oceń ten przepis!

5/5 5 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 10 min.

  • Porcje 4

5/5 5 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wbij jajko do miseczki.
  2. Zagotuj wodę z łyżeczką octu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień. Jeśli nie chcesz dodawać octu, możesz spróbować innego sposobu - wystarczy, iż dodasz 1/3 łyżeczki soli na 1 litr wody.
  3. Za pomocą łyżki zrób wir w wodzie i wlej jajko. Gotuj ok 2-3 minuty, podczas gotowania delikatnie mieszaj wodę w celu „zawinięcia” białka na żółtko.
  4. Po ugotowaniu jajko wyjmij łyżką cedzakową na płaski talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  5. Jajko możesz podać na grzance, z dodatkiem świeżych warzyw, do smaku posypując solą i pieprzem.

Opis przepisu:

Jajka w koszulkach (jajka poche) to specjał, który podaje się w eleganckich restauracjach. Teraz i Ty będziesz mogła przygotować je w domu – to wcale nie jest takie trudne, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających domowników. Najlepiej smakują ze świeżym pełnoziarnistym chlebem. A dla miłośników dodatków mięsnych, proponujemy kilka kawałków wysmażonego boczku lub kiełbasy, a wszystko to ozdobione kiełkami rzodkiewki lub brokuła. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?