1

2

Przepisy

Jajka po benedyktyńsku

4/5 4 18 5 1

porcje: 4 porcje

440 calories kalorie: 440 kcal / porcja

Jajko sadzone, na twardo czy jajecznica? Dla prawdziwych wielbicieli jajek proponujemy coś szczególnego - wykwintne jajka po benedyktyńsku, których przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Można je podać na codzienne śniadanie, ale danie to zachwyci gości także podczas uroczystego śniadania.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kromki pieczywa obsmaż z dwóch stron na rozgrzanym maśle.
  2. Do wrzącej i lekko osolonej wody z dodatkiem octu wrzucaj jajko bezpośrednio po rozbiciu skorupki.
  3. Gotuj nie dłużej niż 3-4 minuty, podczas gotowania delikatnie zamieszaj wodę w celu „zawinięcia” białka na żółtko.
  4. Po ugotowaniu jajko wyjmij łyżką cedzakową na płaski talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  5. Wlej wino do rondelka i gotuj do momentu odparowania nie więcej niż 1/3 objętości po czym zdejmij z „ognia” i dodaj żółtka mieszając cały czas trzepaczką rózgową tak aby uzyskać konsystencję rzadkiego sosu.
  6. Następnie rondelek lub sos przelany do stalowej miski postaw na garnek z gotującą się wodą (do „kąpieli wodnej”) i cały czas energicznie mieszając trzepaczką rózgową wlej cienkim strumieniem sklarowane masło.
  7. Na koniec sos holenderski dopraw solą i białym pieprzem, wlej śmietankę nie przestając mieszać.
  8. Na ciepłą rumianą kromkę połóż plaster szynki, na niego jajko „w koszulce”, całość polej ciepłym sosem holenderskim.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: