Jajka po szkocku

Oceń ten przepis!

5/5 5 21 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 27 min.

  • Oczekiwanie 23 min.

  • Porcje 4

5/5 5 21 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pięć jajek gotuj 5 minut licząc czas gotowania od rozpoczęcia wrzenia wody. Ugotowane jajka obierz i ostudź.
  2. Obierz białą kiełbasę, mięso wyrób z jednym jajkiem.
  3. Do mięsa dodaj musztardę, wyrabiaj jeszcze chwilę, dodaj pokrojoną dymkę oraz natkę pietruszki.
  4. Tak przygotowane mięso podziel na 4 porcje i spłaszcz je na placki, w które zawiń jajka oprószone mąką.
  5. Każde jajko owinięte mięsem oprósz mąką, następnie panieruj w rozmąconym jajku i bułce tartej.
  6. Jajka smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor ze wszystkich stron.
  7. Podawaj na ciepło lub zimno z sosami majonezowymi lub pomidorowymi typu ketchup.

Opis przepisu:

Jajka po szkocku to nic innego jak jajka na twardo zawinięte w farsz przygotowany z białej kiełbasy, dymki i natki pietruszki. Jajka po szkocku w mięsie oprószamy mąką, panierujemy i smażymy na złoto. Gotowe jajka po szkocku podawaj tak, jak lubisz najbardziej – na zimno lub na ciepło, ale koniecznie z dodatkiem sosu – majonezowego lub pomidorowego.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?