Kruche ciasteczka wielkanocne

Oceń ten przepis!

5/5 5 24 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 8

5/5 5 24 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, pokrojone miękkie masło oraz smalec i posiekaj nożem
  2. Następnie do ciasta wybij jaja i dodaj śmietanę, dokładnie wygnieć ciasto aż będzie miało gładką, jednolitą strukturę,
  3. Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm, wykrawaj ciasteczka wielkanocne w kształcie króliczków, baranków itp.
  4. Ciasteczka posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem kryształem.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę wyłóż pergaminem, ułóż na niej ciasteczka i włóż do rozgrzanego piekarnika.
  6. Ciasteczka piecz aż nabiorą złotego koloru czyli ok. 15 minut, wyjmij i ostudź.

Opis przepisu:

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz czasu na pieczenie ciasta? Przygotowanie kruchych ciasteczek wielkanocnych zajmie Ci tylko 20 minut! Dzięki Cukrowi wanilinowemu WINIARY Twoje ciasteczka będą pięknie pachnieć wanilią. Ciasteczka możesz zrobić na każdą okazję, ale ciekawym pomysłem będzie przygotowanie ich w kształcie wielkanocnych kurczaczków.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?