1

2

Przepisy

Mazurek z płatków owsianych

5/5

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 20 porcji

kalorie: 196 kcal / porcja

Oryginalny mazurek na chrupkim spodzie, przekładany marmoladą, z pysznym śmietankowym kremem z białą czekoladą. Specjalne ciasto przyrządzamy z prażonych płatków owsianych, z dodatkiem mielonych orzechów na niezawodnym Proszku do pieczenia WINIARY. Do przełożenia najlepsze będą domowe konfitury, ale świetna jest również zwykła marmolada, którą możemy uszlachetnić dodatkiem otartej skórki cytrusowej lub dwiema łyżkami płatków róży w cukrze. Gotowy mazurek z płatków owsianych możemy udekorować fantazyjnie stopioną gorzką czekoladą.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane upraż na suchej patelni na lekko rumiany kolor.
  2. Miękkie masło włóż do miski i dodaj oddzielone od białek żółtka oraz miód, dokładnie ukręć na puch.
  3. Do ubitych żółtek dodaj mąkę, proszek do pieczenia, orzechy oraz płatki owsiane.
  4. Białka ubij wraz z cukrem na sztywną pianę i delikatnie dodaj do masy owsianej.
  5. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C.
  6. Blaszkę wyłóż pergaminem i wyłóż na nią gotową masę owsianą.
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20-30 minut.
  8. Po tym czasie ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź.
  9. Przestudzone ciasto przekrój na 2 części, posmaruj marmoladą i złóż tak, aby marmolada była na wierzchu.
  10. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, tzn. pokrusz ją do miseczki, w oddzielnym rondelku zagotuj wodę i ustaw nad nim miskę z czekoladą, pod wpływem temperatury czekolada się rozpuści.
  11. Kiedy czekolada będzie miała płynną konsystencję dodaj serek homogenizowany i dokładnie połącz.
  12. Wylej polewę na wierzch ciasta i umieść je w lodówce na ok 60 minut.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

  • Winairy531800
    Upiekłam ciasto, ale nie kroiłam na dwie części. Wierzch grubo posmarowałam konfiturą i udekorowałam polewą. Zamieściłam zdjęcie. Degustacja będzie przy świątecznym stole.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: