Strona główna » Przepisy kulinarne »

Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Słodkie bułeczki drożdżowe

  • Słodkie bułeczki drożdżowe
  • czas Łączny czas: 55 min (Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie 25 min)
  • porcji Porcji: 4
  • kalorie Kalorie: 817 kcal / 1 porcję

Niewiele przysmaków może równać się ze słodkimi bułeczkami drożdżowymi, upieczonymi we własnej kuchni! Do lekkiej nutki wanilii, którą nadaje im Cukier wanilinowy, pasują dowolne słodkie dodatki: przed pieczeniem - kruszonka czy orzeszki, albo po upieczeniu - lukier ze skórką pomarańczową. A smakosze uwielbiają je zajadać z masłem i własnoręcznie zaFIXowanym dżemem!

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokruszone drożdże oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszaj.
  2. Ciasto możesz przełożyć do misy i wyrabiać końcówką do mieszania ciast w mikserze lub możesz to robić ręcznie.
  3. W przypadku miksera, początkowo ciasto wyrabiaj na wolnych obrotach a następnie na wyższych przez ok. 10 minut.
  4. Po wyrobieniu ciasta, miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.
  5. Następnie ciasto ponownie wyrób, znów przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
  6. Po tym procesie ciasto wyłóż na stolnicę i dokładnie wyrób rękami aż jego struktura będzie jednolita i gładka.
  7. Z tak przygotowanego ciasta formuj niewielkie bułeczki, smaruj je po wierzchu rozmąconym jajkiem i posyp wedle uznania, cukrem, kruszonką lub orzeszkami.
Kalorie: 3268 kcal / 4 porcję

Potrzebne składniki:

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google

Dodaj do książki kucharskiej

Podziel się przepisem

Słodkie bułeczki drożdżowe

Wydrukuj przepis

Słodkie bułeczki drożdżowe

Zgłoś przepis do moderacji