Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Mazurek wielkanocny

  • Mazurek wielkanocny
  • czas Łączny czas: 95 min (Przygotowanie: 35 min Oczekiwanie 60 min)
  • porcji Porcji: 30
  • kalorie Kalorie: 205 kcal / 1 porcję

Mazurek jest jednym z najpopularniejszych ciast wielkanocnych. Wypiek ten idealnie komponuje się z bakaliami, które stanowią zarazem jego ładną dekorację. Innym pomysłem na dodatek do mazurka jest pomada śmietanowa. Dla prawdziwych smakoszy mazurków wielkanocnych proponujemy natomiast opcję połączenia bakalii z pomadą.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Mąkę posiekaj z masłem i cukrem, dodaj jajko i żółtka. Szybko zagnieć ciasto i wstaw na 30 minut do lodówki. Trochę ciasta odłóż na wałeczki do podwyższenia brzegów mazurków
  2. Resztę ciasta rozwałkuj na dwa placki grubości 5 mm, rozłóż na dwóch blaszkach.
  3. Uformuj wałeczki i ułóż je na brzegach mazurków.
  4. Piekarnik rozgrzej do 220 st.C. Piecz 10-20 minut.
  5. Przygotuj pomadę śmietanową: do dużego rondla wlej śmietanę, wsyp cukier i Cukier wanilinowy WINIARY. Gotuj na małym ogniu 11 minut, mieszając od momentu wrzenia.
  6. Po zdjęciu z ognia ucieraj przez chwilę drewnianą łyżką. Pomadę wylej na mazurki i dekoracyjne rozsmaruj, udekoruj płatkami migdałów i orzechami.
Kalorie: 205 kcal / 30 porcję

Potrzebne składniki:

  • ciasto:
  • mąka krupczatka (500 g)
  • masło (250 g)
  • cukier puder (2 łyżki)
  • jajko (1 sztuka)
  • żółtko (3 sztuki)
  • orzechy, migdały (do dekoracji)
  • pomada śmietanowa:
  • Cukier wanilinowy WINIARY (1 opakowanie)
  • śmietana 30% (1 szklanka)
  • cukier (2 szklanki)

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 10 marca 2014
    wiklinowykret

    na myśl o mazurku już odliczam dni do Wielkanocy!

    +0
  • 30 marca 2013
    dearfrog

    za chwilkę będę go robić, ciekawa jestem czy się uda. Trzymajcie kciuki! To mój pierwszy w życiu mazurek!

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Mazurek wielkanocny
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Mazurek wielkanocny

Wydrukuj przepis

Mazurek wielkanocny

Zgłoś przepis do moderacji