1

2

Przepisy

Mazurek wielkanocny

4/5 4 33 5 1

przygotowanie: 35 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 30 porcji

205 calories kalorie: 205 kcal / porcja

Mazurek jest jednym z najpopularniejszych ciast wielkanocnych. Wypiek ten idealnie komponuje się z bakaliami, które stanowią zarazem jego ładną dekorację. Innym pomysłem na dodatek do mazurka jest pomada śmietanowa. Dla prawdziwych smakoszy mazurków wielkanocnych proponujemy natomiast opcję połączenia bakalii z pomadą.

składniki:

Liczba porcji:

ciasto:

pomada śmietanowa:

Przygotowanie:

  1. Mąkę posiekaj z masłem i cukrem, dodaj jajko i żółtka. Szybko zagnieć ciasto i wstaw na 30 minut do lodówki. Trochę ciasta odłóż na wałeczki do podwyższenia brzegów mazurków
  2. Resztę ciasta rozwałkuj na dwa placki grubości 5 mm, rozłóż na dwóch blaszkach.
  3. Uformuj wałeczki i ułóż je na brzegach mazurków.
  4. Piekarnik rozgrzej do 220 st.C. Piecz 10-20 minut.
  5. Przygotuj pomadę śmietanową: do dużego rondla wlej śmietanę, wsyp cukier i Cukier wanilinowy WINIARY. Gotuj na małym ogniu 11 minut, mieszając od momentu wrzenia.
  6. Po zdjęciu z ognia ucieraj przez chwilę drewnianą łyżką. Pomadę wylej na mazurki i dekoracyjne rozsmaruj, udekoruj płatkami migdałów i orzechami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: