Mazurek wielkanocny

4/5 4 65 5 1
4/5 4 65 5 1
  • Przygotowanie: 35 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz.

  • Porcje: 30

składniki:

liczba porcji:

ciasto:

pomada śmietanowa:

Przygotowanie:

  1. Mąkę posiekaj z masłem i cukrem, dodaj jajko i żółtka. Szybko zagnieć ciasto i wstaw na 30 minut do lodówki. Trochę ciasta odłóż na wałeczki do podwyższenia brzegów mazurków.
  2. Resztę ciasta rozwałkuj na dwa placki grubości 5 mm, rozłóż na dwóch blaszkach.
  3. Uformuj wałeczki i ułóż je na brzegach mazurków.
  4. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Piecz 10-20 minut.
  5. Przygotuj pomadę śmietanową: do dużego rondla wlej śmietanę, wsyp cukier i Cukier wanilinowy WINIARY. Gotuj na małym ogniu 10 minut, mieszając od momentu wrzenia.
  6. Po zdjęciu z ognia ucieraj przez chwilę drewnianą łyżką. Pomadę wylej na mazurki i dekoracyjne rozsmaruj, udekoruj płatkami migdałów oraz orzechami.

Opis przepisu:

Mazurek jest jednym z najpopularniejszych ciast wielkanocnych. Wypiek ten idealnie komponuje się z bakaliami, które stanowią zarazem jego ładną dekorację. Innym pomysłem na dodatek do mazurka jest pomada śmietanowa. Dla prawdziwych smakoszy mazurków wielkanocnych proponujemy natomiast opcję połączenia bakalii z pomadą.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?