Mazurek makowy

Oceń ten przepis!

4/5 4 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 20

4/5 4 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

ciasto:

masa makowa:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, wymieszaj.
  2. Dodaj masło, posiekaj nożem, dodaj żółtka i śmietanę, zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia.
  3. Wyłóż na blaszkę bez papieru. Uformuj ozdobne boki.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180°C, ciasto podpiecz na złoty kolor około 15 minut.
  5. Ubij pianę z białek, dodaj cukier, a następnie żółtka. Wymieszaj delikatnie z makiem i masłem.
  6. Wyłóż masę makową na ciasto. Piecz przez kolejne 45 minut.
  7. Po upieczeniu polukruj i udekoruj orzechami.

Opis przepisu:

Pyszny mazurek makowy na chrupiącym, kruchym cieście z Proszkiem do pieczenia WINIARY będzie bardzo dekoracyjny, gdy polukrujemy go, a następnie ozdobimy orzechami włoskimi i polewą z kilku kostek stopionej czekolady. Masę makową można dowolnie doprawić, np. odrobiną otartej skórki cytrynowej dla aromatu lub soku z cytryny, jeśli będzie za słodka. Kto lubi, może dodać do maku sparzone lub moczone w koniaku rodzynki, albo drobniutko krojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?