Babka kokosowa

Oceń ten przepis!

4/5 4 9 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 20 min.

  • Porcje 16

4/5 4 9 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
  2. Cukier z olejem i Cukrem wanilinowym zmiksuj, następnie kolejno dodawaj po jednym jajku, cały czas miksuj. Masa powinna być jasna.
  3. Następnie dodaj część maki z wiórkami kokosowymi, część mleka i tak do wyczerpania składników.
  4. Dodaj skórkę otartą z cytryny, wymieszaj.
  5. Formę do babki (30x12 cm) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  6. Ciasto przełóż do formy.
  7. Piekarnik rozgrzej do 160°C, piecz babkę przez ok.80 minut. Przestudź w formie, wyjmij i wystudź.
  8. Babkę posyp cukrem pudrem lub posmaruj polewą cytrynową.

Opis przepisu:

Babka jest tradycyjnym wypiekiem pojawiającym się na naszych stołach w okresie świąt wielkanocnych. Może ona przybierać różne formy. Dziś podajemy przepis na babkę kokosową, którą możemy przygotować na bazie mleka krowiego bądź kokosowego. Ważnym dodatkiem jest cytryna, która świetnie przełamuje smak naszego ciasta. Babkę ozdabiamy wiórkami kokosu i listkiem mięty.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?