1

2

Przepisy

Babka kokosowa

4/5 4 7 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 80 minut

porcje: 16 porcji

341 calories kalorie: 341 kcal / porcja

Babka jest tradycyjnym wypiekiem pojawiającym się na naszych stołach w okresie świąt wielkanocnych. Może ona przybierać różne formy. Dziś podajemy przepis na babkę kokosową, którą możemy przygotować na bazie mleka krowiego bądź kokosowego. Ważnym dodatkiem jest cytryna, która świetnie przełamuje smak naszego ciasta. Babkę ozdabiamy wiórkami kokosu i listkiem mięty.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
  2. Cukier z olejem i Cukrem wanilinowym zmiksuj, następnie kolejno dodawaj po jednym jajku, cały czas miksuj. Masa powinna być jasna.
  3. Następnie dodaj część maki z wiórkami kokosowymi, część mleka i tak do wyczerpania składników.
  4. Dodaj skórkę otartą z cytryny, wymieszaj.
  5. Formę do babki 30 x 12 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  6. Ciasto przełóż do formy.
  7. Piekarnik rozgrzej do 160°C, piecz babkę przez ok.80 minut. Przestudź w formie, wyjmij i wystudź.
  8. Babkę posyp cukrem pudrem lub posmaruj polewą cytrynową.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: