1

2

Przepisy

Polędwica w sosie pieprzowym

5/5

przygotowanie: 25 minut

porcje: 4 porcje

kalorie: 220 kcal / porcja

Obiad dla miłośników ostrych smaków, czyli wołowa polędwica w sosie pieprzowym ze śmietaną i przyprawą Ziarenka Smaku. Najlepszy do sosu jest pieprz świeżo zmielony - przy ręcznym młynku trzeba się trochę napracować, ale aromat sosu nam to wynagrodzi :) Tak przyrządzoną wołowinę można podawać np. z ziemniakami z patelni lub z kaszą gryczaną. A na jarzynkę - na przykład czerwona lub biała kapusta, albo podsmażane grzyby.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kotlety oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU i usmaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
  2. Masło rozpuść w rondlu.
  3. Mąkę rozprowadź w szklance zimnej wody, połącz z masłem.
  4. Pieprz przelej wrzącą wodą, odsącz.
  5. Łyżeczkę pieprzu rozdrobnij, włóż do sosu razem z pozostałymi całymi ziarnami.
  6. Sos połącz ze śmietaną. Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i sokiem z cytryny.
  7. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
  8. Kotlety podawaj polane sosem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: