Tortellini z serem z sosem bolońskim

Oceń ten przepis!

5/5 5 11 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 4

5/5 5 11 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Tortellini ugotuj w posolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu.
  2. Naczynie do zapiekania posmaruj olejem i przełóż odsączone pierożki.
  3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na pozostałym oleju, dodaj do niej mięso i smaż na dużym ogniu do odparowania płynu. Mięso delikatnie posól.
  4. Sos boloński Italia WINIARY wymieszaj w 300 ml zimnej wody i wlej do mięsa.
  5. Mieszając zagotuj i duś na małym ogniu od czas do czasu mieszając, przez około 10 minut.
  6. Tortellini wymieszaj z Sosem bolońskim, przełóż do naczynia do zapiekania. Posyp serem.
  7. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C i wstaw naczynie z tortelini. Piecz przez 15-20 minut. Podaj zaraz po przygotowaniu.
  8. Podaj zaraz po przygotowaniu.

Opis przepisu:

Zapiekane tortellini z serem i pomidorowym Sosem bolońskim Italia WINIARY jest nie tylko pyszne, lecz także pożywne, bo Sos przyrządzamy z podsmażonym z cebulą mielonym mięsem wieprzowym. Do makaronu możemy też dodać puszkę groszku konserwowego. Przed zapiekaniem całość posypujemy pikantnym owczym serem pecorino (zwolennicy polskich serów mogą zastąpić go oscypkiem), który nadaje potrawie wyrazisty akcent smakowy. Gotowe danie dekorujemy ćwiartkami pomidorków koktajlowych i listkami świeżych ziół (lub natką).

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?