Jajka z rzeżuchą

Oceń ten przepis!

5/5 5 14 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 27 min.

  • Oczekiwanie 10 min.

  • Porcje 4

5/5 5 14 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, zetnij białko tak, żeby jajko postawić pionowo. Delikatnie wyjmij żółtko.
  2. Szynkę pokrój w drobną kostkę, utrzyj z żółtkiem i dodaj posiekaną rzeżuchę, majonez i musztardę. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Białka napełnij farszem żółtkowym, formując kopczyki na wierzchu jajka.
  4. Ułóż na półmisku wyłożonym roszponką. Posyp każdą porcję rzeżuchą. Podaj zaraz po przygotowaniu. Możesz dodatkowo udekorować rzodkiewkami.

Opis przepisu:

Rzeżucha jest rośliną dość mocno i jednoznacznie kojarzącą się ze świętami wielkanocnymi. Wprowadza ona do domu wiosenny akcent, pięknie prezentując się w charakterystycznych doniczkach na parapecie (np. w tych w kształcie skorupki jajka) i w rozmaitych kompozycjach roślinnych, które zdobią wielkanocny stół.

Rzeżucha jednak nie tylko ciekawie wygląda, ale bardzo dobrze smakuje! Ponadto kryje w sobie moc składników odżywczych, w które warto zaopatrzyć organizm po zimie. Jeśli nie masz pomysłu na to, jak zaserwować bliskim przystawki z jajek na Wielkanoc, sięgnij po przepis na jajka z rzeżuchą.

Jajka faszerowane żółtkiem, szynką oraz rzeżuchą, połączone z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i musztardą, to doskonała, bardzo kolorowa alternatywa dla „klasycznych” jajek z samym majonezem. Przygotowanie potrawy jest szybkie i proste – możesz zaprosić do pomocy oraz wspólnej zabawy w kuchni bliskich, w tym najmłodszych członków rodziny.

Jajka z farszem z rzeżuchy to szczególnie trafiona propozycja dla wszystkich miłośników wyrazistych smaków. Jeśli natomiast nie przepadasz za zbyt ostrymi kompozycjami, możesz dodać mniej musztardy lub całkowicie z niej zrezygnować. Jajka serwuj np. na półmisku dodatkowo udekorowanym świeżą rzeżuchą lub innymi ziołami. Ma być smacznie, zielono i bardzo wiosennie! Rzeżuchę warto mieć pod ręką nie tylko w okresie świąt – zasiej ją w niewielkiej doniczce na parapecie i sięgaj po nią, kiedy tylko zechcesz!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?