Strona główna » Przepisy kulinarne »

Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Galareta wieprzowa

  • czas Łączny czas: 330 min (Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie 300 min)
  • porcji Porcji: 8
  • kalorie Kalorie: 810 kcal / 1 porcję

Domowa galareta wieprzowa smakuje świetnie na podstawie wywaru z Kostki Mięsnej WINIARY, w którym gotuje się nóżki wieprzowe, golonkę oraz kompozycję warzyw. Pamiętaj, aby podawać galaretę wieprzową skropioną delikatnie sokiem z cytryny lub octem dla uwyraźnienia smaku. Nie żałuj przypraw: czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych, natki pietruszki, pieprzu. Plastry galarety z wieprzowiny możesz podawać z kromkami chleba.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Nóżki wieprzowe dokładnie oczyść i umyj.
  2. Wlej do garnka wodę, dodaj nóżki i golonkę, wody powinno być tyle, aby nóżki były przykryte. Gotuj przez 2 godz. na bardzo małym ogniu.
  3. Następnie dodaj oczyszczone warzywa, kostkę bulionową i przyprawy. Gotuj jeszcze ok.1 godziny.
  4. Odcedź wywar przez sito i zachowaj.
  5. Obierz mięso z nóżek i golonki, pokrój na mniejsze kawałki.
  6. Warzywa również pokrój w kostkę.
  7. Do wywaru dodaj rozgniecione ząbki czosnku, dopraw solą i pieprzem.
  8. Przełóż mięso z warzywami do formy i zalej wywarem.
  9. Odstaw w chłodne miejsce a następnie do lodówki do stężenia.
  10. Podaj pokrojoną na plastry skropioną octem lub sokiem z cytryny.
Kalorie: 6480 kcal / 8 porcję

Potrzebne składniki:

Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 15 grudnia 2014
    bzytol1

    mam pytanie ile żelatyny?

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google

Dodaj do książki kucharskiej

Podziel się przepisem

Galareta wieprzowa

Wydrukuj przepis

Galareta wieprzowa

Zgłoś przepis do moderacji