składniki:
liczba porcji:



Przygotowanie:
- Nóżki wieprzowe dokładnie oczyść i umyj.
- Wlej do garnka wodę, dodaj nóżki i golonkę, wody powinno być tyle, aby nóżki były przykryte. Gotuj przez 2 godz. na bardzo małym ogniu.
- Następnie dodaj oczyszczone warzywa, kostkę bulionową i przyprawy. Gotuj jeszcze ok.1 godziny.
- Odcedź wywar przez sito i zachowaj.
- Obierz mięso z nóżek i golonki, pokrój na mniejsze kawałki.
- Warzywa również pokrój w kostkę.
- Do wywaru dodaj rozgniecione ząbki czosnku, dopraw solą i pieprzem.
- Przełóż mięso z warzywami do formy i zalej wywarem.
- Odstaw w chłodne miejsce a następnie do lodówki do stężenia.
- Podaj pokrojoną na plastry skropioną octem lub sokiem z cytryny.
Opis przepisu:
Autor: WINIARYDomowa galareta wieprzowa smakuje świetnie na podstawie wywaru z Kostki Mięsnej WINIARY, w którym gotuje się nóżki wieprzowe, golonkę oraz kompozycję warzyw. Pamiętaj, aby podawać galaretę wieprzową skropioną delikatnie sokiem z cytryny lub octem dla uwyraźnienia smaku. Nie żałuj przypraw: czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych, natki pietruszki, pieprzu. Plastry galarety z wieprzowiny możesz podawać z kromkami chleba.
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?