1

2

Przepisy

Galareta wieprzowa

4/5

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 300 minut

porcje: 8 porcji

kalorie: 810 kcal / porcja

Domowa galareta wieprzowa smakuje świetnie na podstawie wywaru z Kostki Mięsnej WINIARY, w którym gotuje się nóżki wieprzowe, golonkę oraz kompozycję warzyw. Pamiętaj, aby podawać galaretę wieprzową skropioną delikatnie sokiem z cytryny lub octem dla uwyraźnienia smaku. Nie żałuj przypraw: czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych, natki pietruszki, pieprzu. Plastry galarety z wieprzowiny możesz podawać z kromkami chleba.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Nóżki wieprzowe dokładnie oczyść i umyj.
  2. Wlej do garnka wodę, dodaj nóżki i golonkę, wody powinno być tyle, aby nóżki były przykryte. Gotuj przez 2 godz. na bardzo małym ogniu.
  3. Następnie dodaj oczyszczone warzywa, kostkę bulionową i przyprawy. Gotuj jeszcze ok.1 godziny.
  4. Odcedź wywar przez sito i zachowaj.
  5. Obierz mięso z nóżek i golonki, pokrój na mniejsze kawałki.
  6. Warzywa również pokrój w kostkę.
  7. Do wywaru dodaj rozgniecione ząbki czosnku, dopraw solą i pieprzem.
  8. Przełóż mięso z warzywami do formy i zalej wywarem.
  9. Odstaw w chłodne miejsce a następnie do lodówki do stężenia.
  10. Podaj pokrojoną na plastry skropioną octem lub sokiem z cytryny.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: