Żurek wiejski z białą kiełbasą

Oceń ten przepis!

4/5 4 21 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 55 min.

  • Porcje 3

4/5 4 21 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Żurek rozprowadź w 750 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  2. Boczek pokrój w paseczki, wysmaż na suchej patelni i dodaj do Żurku.
  3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  4. Kiełbaski przekrój na połowę, ponacinaj ukośnie i również podsmaż na łyżce oleju na rumiano. Dodaj cebule i zeszklij.
  5. Ziemniaki pokrój w plasterki i podsmaż na rumiano na smalcu.
  6. Żurek rozlej do talerzy, dodaj do niego porcje kiełbasy z cebulą i ziemniaki.

Opis przepisu:

Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak "danie z jednego garnka", bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku). Samą zupę przyrządza się dziecinnie łatwo - wystarczy zagotować z wodą Żurek Nasza Specjalność WINIARY. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?