Żurek benedyktyński z twarogiem

Oceń ten przepis!

5/5 5 17 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 35 min.

  • Porcje 3

5/5 5 17 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Warzywa oczyść, włóż do rondla, zalej 500 ml wody, dodaj listek laurowy i ziele angielskie.
  2. Gotuj do miękkości, a następnie wyjmij warzywa.
  3. Do wywaru dodaj kiełbasę pokrojoną w półplasterki, gotuj 5 minut.
  4. Żurek rozprowadź w 500 ml zimnej wody i wlej do wywaru, zagotuj mieszając. Gotuj 5 minut.
  5. Śmietanę zahartuj 100 ml gorącego Żurku i wlej do garnka.
  6. Twaróg pokrój w kostkę.
  7. Żurek rozlej na talerze i dodaj do każdego talerza kostki twarogu.

Opis przepisu:

Wyborny żurek benedyktyński zachwyci miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Wystarczy dodać Żurek Nasza Specjalność WINIARY do aromatycznego wywaru z warzyw, doprawionego listkiem laurowym i zielem angielskim, z plasterkami kiełbasy śląskiej, by otrzymać duży garnek pełen pysznej, pożywnej zupy. Doprawiony śmietaną i podany na sposób staropolski, czyli z pokrojonym w kostkę twarogiem spełni rolę tradycyjnego dania obiadowego. Do zupy można podać chrupiące tosty z ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa na zakwasie. Żurek będzie idealną potrawą na wielkanocny stół!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?