1

2

Przepisy

Żurek na zakwasie

5/5 5 4 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 10 minut

porcje: 4 porcje

155 calories kalorie: 155 kcal / porcja

Lekki, szybki i smakowicie pachnący żurek na zakwasie najlepiej udaje się na Bulionie na żeberkach WINIARY. Do wywaru dodajemy podsmażoną kiełbasę z boczkiem, czosnkiem i cebulą, liść laurowy, zakwas oraz majeranek. Żurek na zakwasie można podawać na różne sposoby: z jajkiem, z żytnim pieczywem lub porcją ziemniaków z patelni.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Bulion rozpuść w 1l gorącej wody.
  2. Boczek pokrój w paseczki, kiełbasę w półplasterki, podsmaż na patelni, dodaj cebulę i czosnek, zeszklij i dodaj do Bulionu.
  3. Dodaj również ziele i liść laurowy. Gotuj 5 minut.
  4. Wlej żurek, zagotuj.
  5. Dopraw pieprzem i majerankiem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: