1

2

Przepisy

Babka marmurkowa

5/5 5 6 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 45 minut

porcje: 12 porcji

348 calories kalorie: 348 kcal / porcja

Babka marmurkowa to dwukolorowe ciasto, które pokocha cała Twoja rodzina. Do jej przygotowania przyda Ci się Budyń o smaku czekoladowym bez cukru WINIARY, który w połączeniu z białą masą ciasta nada mu brązowy kolor, zaś Cukier wanilinowy WINIARY nada Twojemu ciastu piękny waniliowy aromat. Babka jest dobrym pomysłem na wielkanocny stół jak i na słodki podwieczorek w szary dzień.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem, żółtkami i cukrem wanilinowym, białka ubij na pianę.
  2. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiej do miski.
  3. Do masy maślanej dodaj przesianą mąkę i mleko. Na koniec delikatnie połącz z  pianą z białek.
  4. Połowę ciasta wyłóż do formy z kominkiem posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  5. Do pozostałej masy dodaj Budyń (proszek) i łyżkę wody, dokładnie połącz i wyłóż na masę jasną.
  6. Piekarnik rozgrzej do 180 st.C, wstaw babkę i piecz 45-50 minut.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: