Babka gotowana

Oceń ten przepis!

5/5 5 19 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 25 min.

  • Porcje 12

5/5 5 19 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cytrynę wyparz, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
  2. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej do miseczki.
  3. Masło utrzyj z cukrem, wbij po jednym całym jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Dodaj Cukier wanilinowy, sok z cytryny i skórkę cytrynową.
  5. Formę do babki posmaruj dokładnie masłem i posyp bułką tartą.
  6. Przełóż ciasto do formy, przykryj pokrywką posmarowaną masłem i posypaną bułką.
  7. Zagotuj wodę w garnku, powinna sięgać do połowy formy. Babkę gotuj na małym ogniu pod przykryciem 1 godzinę i 15 minut.
  8. Po wyłączeniu gazu ciasto zostaw w otwartej formie ok. 10 min.
  9. Udekoruj stopioną czekoladą.

Opis przepisu:

Babka gotowana jest świetnym pomysłem na słodką przekąskę w ciągu dnia. Do zrobienia ciasta nie potrzebujesz piekarnika, wystarczy garnek z gotującą się wodą. Jeśli użyjesz Cukru wanilinowego WINIARY, Twoja babka zyska piękny waniliowy aromat. Jako polewy możesz użyć zarówno gorzkiej jak i mlecznej czekolady. Babka pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole, ale bardzo szybko znika!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?