Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym wykwintnym

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 2

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Polędwiczkę płuczemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kotleciki grubości 1,5 cm, rozklepujemy w dłoni, układamy na desce i obustronnie doprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy olejem zmieszanym z kilkunastoma kroplami cytryny.
  2. Kotleciki układamy do miseczki i wstawiamy do lodówki.
  3. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w ósemki, doprawiamy solą ziołową i skrapiamy w misce łyżką oleju, a następnie wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy obustronnie na średnim ogniu.
  4. Buraka po obraniu kroimy w plastry i smażymy na małym ogniu w łyżce oleju zmieszanego z łyżeczką cukru pudru, kandyzując plastry.
  5. Gdy ziemniaki są na wpół miękkie to wyjmujemy polędwiczki i na rozgrzanej patelni smażymy obustronnie na złoty kolor.
  6. Przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu sos borowikowy wykwintny z serii WINIARY sosy pomysłowe.
  7. Liść sałaty lodowej płuczemy pod zimną wodą, osuszamy, dzielimy na pół i układamy na talerzach, na liściu układamy trzy usmażone kotleciki z polędwiczki, które polewamy przygotowanym sosem borowikowym, dodajemy usmażone ziemniaki w ziołach i kandyzowane buraczki.
  8. To mój autorski przepis ulubiony przez domowników i gości. Polecam i życzę smacznego.

Opis przepisu:

Soczyste polędwiczki wieprzowe, skąpane w wykwintnym sosie borowikowym, podane z ziemniakami i czerwonym burakiem. Prawda, że brzmi świetnie? A smakuje jeszcze lepiej! Sos borowikowy jak u mamy WINIARY dodaje naszej potrawie klasy i wydobywa z niej najlepsze smaki. Spróbujcie sami! Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?