Sałatka jarzynowa

Oceń ten przepis!

4/5 4 66 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 2 godz.

  • Porcje 4

4/5 4 66 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki ugotuj w całości. Wystudzone warzywa obierz i pokrój w drobną kosteczkę, po czym delikatnie odciśnij z nadmiaru wody.
  2. Ugotowane jajka na twardo obierz i również pokrój w drobną kosteczkę.
  3. Ogórki kiszone, jeśli mają twardą skórkę obierz i pokrój w kosteczkę o analogicznej wielkości, odciśnij delikatnie nadmiar wody.
  4. Wszystkie składniki włóż do miski, dodaj odsączony groszek i delikatnie wymieszaj.
  5. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj majonez i musztardę. Wymieszaj.
  6. Sałatkę umieść w lodówce na ok. 2 godziny do schłodzenia.

Opis przepisu:

Święta bez sałaki jarzynowej to coś, co po prostu nie przejdzie w polskim domu! „Oficjalne” potrawy związane z Bożym Narodzeniem czy Wielkanocą to jedno, jednak ten typ sałatki świetnie odnajdzie się zawsze i u każdego. Co więcej, choć większość z nas robi ją według tego samego albo podobnego przepisu, to w każdym domu smakuje ona inaczej!

Sałatka jarzynowa pasuje do każdego mięsa i pieczeni. Można ją zjeść jako samodzielne danie, ale też stanowi świetny sposób na wprowadzenie trendu „zero waste” do swojej kuchni. Jest pełna warzyw, dlatego zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. A do tego pomoże przemycić do posiłku nieco więcej witamin i minerałów.

W jednym garnku możesz ugotować marchewkę, seler, ziemniaki i pietruszkę, a w drugim jajka na twardo. Podczas studzenia tych składników, możesz pokroić ogórki kiszone, przygotować groszek, a następnie posiekać pozostałe warzywa. Całość połącz z musztardą, solą i pieprzem. Zwieńczeniem dzieła będzie Majonez Dekoracyjny WINIARY. Sałatkę podawaj dobrze schłodzoną.

Choć większości z nas kojarzy się z wiosną, w wielu domach króluje przez cały rok. Dobrze komponuje się z rybami, ale też z grillowanym mięsem, dlatego warto ją przyrządzić na ogrodowe barbeque. Nie może jej zabraknąć też na bardziej oficjalnych uroczystościach, takich jak imieniny, wesela czy komunie.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?