1

2

Przepisy

Placki ziemniaczane

4/5 4 39 5 1

przygotowanie: 25 minut

oczekiwanie: 20 minut

porcje: 4 porcje

124 calories kalorie: 124 kcal / porcja

Placki ziemniaczane to danie, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Można szybko i łatwo je przygotować, a używając produktu WINIARY POMYSŁ NA… PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z papryką dodać im niepowtarzalnego charakteru. Smak placków możesz jeszcze urozmaicić przeróżnymi dodatkami: niektórzy uwielbiają placki ziemniaczane ze śmietaną, inni preferują zajadać je z sosem grzybowym, a jeszcze inni łączyć je z surówkami. Jaki sposób najbardziej zasmakuje Tobie?

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki na placki obierz, umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj natkę pietruszki, wymieszaj, a następnie podziel na 4 porcje.
  2. Każdą porcję umieść na jednej połowie pergaminu i przykryj drugą częścią pergaminu. Pergamin jest już pokryty mieszanką przypraw i odrobiną tłuszczu.
  3. Połóż placki zawinięte w pergamin na wcześniej rozgrzanej patelni.
  4. Smaż po 8-10 minut z każdej strony w pergaminie.
  5. Przełóż placki na talerz, wyrzuć pergamin. Możesz podać z Sosem czosnkowo ziołowym.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: