1

2

Przepisy

Pączki "oponki"

5/5 5 4 5 1

przygotowanie: 7 minut

oczekiwanie: 15 minut

porcje: 12 porcji

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, serek, cukier, mleko i olej łączymy, wyrabiamy masę i wałkujemy ciasto (nie za cienko).
Z ciasta szklanką wycinamy kółka, w kółkach kieliszkiem mniejsze kółeczka.
Na rozgrzany olej wrzucamy krążki i smażymy z obu stron na rumiano.
UWAGA : oponki bardzo szybko się smażą, wymagają ciągłego przewracania i pilnowania, żeby się nie przypaliły.
Po usmażeniu odsączyć z oleju na ręczniku papierowym, ostudzone posypać cukrem pudrem.
Malutkie kółeczka które zostały i resztę ciasta, formuję w kuleczki i również smażę podając jako pączusie :)
Smacznego :)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: