Pączki oponki

Oceń ten przepis!

4/5 4 12 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 18 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 12

4/5 4 12 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, serek, cukier, mleko i olej łączymy, wyrabiamy masę i wałkujemy ciasto (nie za cienko).
  2. Z ciasta szklanką wycinamy kółka, w kółkach kieliszkiem mniejsze kółeczka.
  3. Na rozgrzany olej wrzucamy krążki i smażymy z obu stron na rumiano. UWAGA : oponki bardzo szybko się smażą, wymagają ciągłego przewracania i pilnowania, żeby się nie przypaliły.
  4. Po usmażeniu odsączyć z oleju na ręczniku papierowym, ostudzone posypać cukrem pudrem.
  5. Malutkie kółeczka które zostały i resztę ciasta, formuję w kuleczki i również smażę podając jako pączusie.

Opis przepisu:

Przepyszne, puszyste oponki to słodki rarytas, którego chce się więcej i więcej! Wypróbuj koniecznie przepis na pączki w kształcie oponek. Cały sekret tkwi w tym, aby wyciąć z uformowanego pączka dziurkę najlepiej kieliszkiem. Małe kółeczka, które wycięliśmy z oponek, możemy również usmażyć i powstaną mini pączusie :) Smakowite pączki przed podaniem posyp słodziutkim cukrem pudrem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?