Pasta z makreli wędzonej

Oceń ten przepis!

4/5 4 82 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Porcje 20

4/5 4 82 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Makrelę obierz ze skóry i ości.
  2. Jajka, cebulę, ogórki pokrój w drobniutką kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Dodaj majonez, musztardę, wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i pieprzem (można dodać odrobinkę ketchupu pikantnego).

Opis przepisu:

Nawet największy fan tradycyjnych kanapek w końcu ma ochotę na powiew świeżości na talerzu. Może to być idealna okazja do tego, aby zastąpić wędlinę i ser czymś innym, wypróbowując np. pasty kanapkowe. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak potrafi pozytywnie zaskoczyć nawet najbardziej wymagających. Takich wrażeń dostarcza pasta z makreli wędzonej i jajek.

W 20 minut z kilku prostych składników przygotujesz coś, co zasmakuje Tobie i Twojej rodzinie, a dodatkowo pozwoli wprowadzić do diety wartościowe ryby. Nieco pikantnego smaku paście nadają czosnek i cebulka, ale jeśli wolisz, by pasta była jeszcze ostrzejsza, możesz dodać do niej odrobinę ketchupu pikantnego.

Zacznij od obrania makreli ze skóry i ości. Następnie jajka, cebulę i ogórki pokrój w bardzo drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj majonez i musztardę. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowaną pastę z makreli wędzonej można podawać od razu – najlepiej z ulubionym pieczywem albo grzankami.
Kanapki warto udekorować zieleniną: świeżym koperkiem albo natką pietruszki. Tym, co Cię zaskoczy, jest nietypowe połączenie kwaskowatych ogórków konserwowych z musztardą i ostrymi dodatkami. To te dwa składniki podkręcają smak wędzonej makreli i tworzą pastę, która zagości na Twoim stole na dobre!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?