Swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem

4/5 4 42 5 1
4/5 4 42 5 1
  • Przygotowanie: 50 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz.

  • Porcje: 20

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pokrój w drobną kostkę boczek i słoninę lub zmiel w maszynce do mięsa o grubych otworach, a następnie przełóż do rondla o grubym dnie.
  2. Dadaj mleko i smaż na bardzo małym ogniu, skrapiaj wodą i duś do miękkości skwarków.
  3. Obierz cebule, czosnek i jabłko. Cebule pokrój w kostkę, jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę.
  4. Gdy skwarki będą miękkie, dodaj cebulę i czosnek, a następnie zeszklij.
  5. Następnie dodaj jabłko, majeranek, Przyprawę JARZYNKA WINIARY i pieprz do smaku, a następnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
  6. Przełóż do garnka kamiennego i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.
  7. Kromki chleba smaruj skwarkami, a na wierzchu ułóż plastry kiszonego ogórka.

Opis przepisu:

Coś pysznego do kanapek: domowy, swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem, pachnący majerankiem. Topiona słonina ma bardzo wysoką temperaturę, dlatego przed dodaniem do smalcu cebuli, czosnku i startego jabłka warto zmniejszyć ogień lub zdjąć na chwilę garnek ze smalcem z palnika. Taki swojski smalec najlepszy jest z kromką ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa i kiszonym ogórkiem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?