Strona główna » Przepisy kulinarne »

Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem

  • czas Łączny czas: 270 min (Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie 240 min)
  • porcji Porcji: 20
  • kalorie Kalorie: 461 kcal / 1 porcję

Coś pysznego do kanapek: domowy, swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem, pachnący majerankiem. Topiona słonina ma bardzo wysoką temperaturę, dlatego przed dodaniem do smalcu cebuli, czosnku i startego jabłka warto zmniejszyć ogień lub zdjąć na chwilę garnek ze smalcem z palnika. Taki swojski smalec najlepszy jest z kromką ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa i kiszonym ogórkiem.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Pokrój w drobną kostkę boczek i słoninę lub zmiel w maszynce do mięsa o grubych otworach, a następnie przełóż do rondla o grubym dnie.
  2. Dadaj mleko i smaż na bardzo małym ogniu, skrapiaj wodą i duś do miękkości skwarków.
  3. Obierz cebule, czosnek i jabłko.
  4. Cebule pokrój w kostkę, jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę.
  5. Gdy skwarki będą miękkie, dodaj cebulę i czosnek, a następnie zeszklij.
  6. Następnie dodaj jabłko, majeranek, Przyprawę JARZYNKA WINIARY i pieprz do smaku, a następnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
  7. Przełóż do garnka kamiennego i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.
  8. Kromki chleba smaruj skwarkami, a na wierzchu ułóż plastry kiszonego ogórka.
Kalorie: 9220 kcal / 20 porcję

Potrzebne składniki:

Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google

Dodaj do książki kucharskiej

Podziel się przepisem

Swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem

Wydrukuj przepis

Swojski smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem

Zgłoś przepis do moderacji