Pączki z konfiturą różaną

Oceń ten przepis!

5/5 5 66 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 15 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 24

5/5 5 66 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski.
  2. Mleko lekko podgrzej i rozpuść w nim drożdże łyżeczką cukru. Pozostaw do wyrośnięcia.
  3. Gdy drożdże podwoją swoją objętość, dodaj je do mąki do mąki Dodaj resztę cukru, Cukier wanilinowy WINIARY, żółtka, śmietanę, sól i spirytus.
  4. Dokładnie zagnieć ciasto, a następnie posyp mąką i przykryj ściereczką.
  5. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
  6. W wysokim garnku rozgrzej olej.
  7. Z ciasta uformuj 24 kulki i spłaszcz. Na środku 12 porcji ciasta połóż łyżeczkę konfitury, przykryj drugą częścią ciasta i dokładnie zlep obie części tak, aby drzem nie wypłynął
  8. Ułóż na ściereczce i pozostaw do ponownego wyrośnięcia.
  9. Wrzucaj do gorącego tłuszczu, smaż na rumiano po około 4 minuty z każdej strony.
  10. Gorące polukruj lub zimne posyp cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Przepyszne, pachnące domowe pączki z konfiturą różaną - na karnawał lub na domowe przyjęcie. Do nadzienia można użyć także płatków róży w cukrze (dostępna w sklepach warzywnych i spożywczych) wymieszanych z dżemem wiśniowym lub truskawkowym. Do smażenia pączków najlepsze są olej rzepakowy lub oliwa z oliwek (ewentualnie smalec) - te tłuszcze w wysokiej temperaturze wydzielają najmniej niekorzystnych dla zdrowia związków.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?