1

2

Przepisy

Ćwikła

4/5 4 15 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 90 minut

porcje: 4 porcje

69 calories kalorie: 69 kcal / porcja


Domowa i smakowita ćwikła z polskich buraków ze startym chrzanem jest idealnym dodatkiem do mięs na ciepło i na zimno, wędlin oraz warzyw – w szczególności na kanapkach. Polecamy podawanie domowej ćwikły również z jajkami na twardo oraz białą kiełbasą na gorąco.

Ugotowane (lub upieczone), obrane ze skórki i starte buraczki najlepiej pokropić sokiem z cytryny lub octem, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, a także przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY. Smacznego!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Buraczki umyj, włóż do wrzącej wody i gotuj do miękkości na średnim ogniu. Możesz też upiec je w piekarniku w temperaturze 180 st. C, przez około 90 minut.
  2. Ostudź i obierz buraki ze skórki.
  3. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  4. Skrop sokiem z cytryny lub octem.
  5. Połącz z chrzanem, a następnie dopraw do smaku solą i cukrem, opcjonalnie uniwersalną przyprawą ZIARENKA SMAKU.

1 wskazówka do przepisu

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: