1

2

Przepisy

Kluski z makiem

5/5 5 10 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 8 porcji

236 calories kalorie: 236 kcal / porcja

Kluski z makiem to słodkość jakiej nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Podczas ich przygotowywania po domu rozprowadza się piękny zapach migdałów, orzechów włoskich i miodu. Możesz podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno. Kluski z makiem to przysmak nie tylko dla najmłodszych, a dodatkowo możesz przygotowywać je również poza okresem świątecznym, wykorzystując ulubione przez Ciebie i Twoją rodzinę dodatki.
Zobacz inne pomysły na świąteczne dania >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mak zalej wrzącą wodą i gotuj przez 30 minut.
  2. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. Osącz, a następnie zmiel trzykrotnie w maszynce o drobnych oczkach.
  4. Rodzynki sparz i osącz.
  5. Mak połącz z miodem i bakaliami.
  6. Dopraw Cukrem wanilinowym WINIARY.
  7. Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku, a następnie dobrze odsącz i połącz z masą makową.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • szpileczkaa
    Lubie to!
  • olkaaa
    bardzo lubię
  • egret
    Ja pozostawiam przygotowanie klusek z makiem na Wigilię mojej mamie, która jest mistrzynią w tym temacie :) I oczywiście zamiast makaronu daje samodzielnie przygotowane kluski. Ale chyba najwyższy czas, aby sama nauczyła się robić tten wigilijny przysmak.
  • Agulce
    To danie jest zawsze moim wyzwaniem, albo wyjdzie mi za słodkie albo cos nie tak. w tym roku spróbuje z tego przepisu może wkoncu wyjdzie takie jak powinno :)
  • AlexM
    rewelacyjne kluseczki

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: