składniki:
liczba porcji:


Przygotowanie:
- Buraki umyj i ugotuj do miękkości, nie obierając. Następnie wystudź, obierz i pokrój w kostkę.
- Śliwki pokrój w paski, namocz w ciepłej wodzie, a następnie odsącz i dodaj do buraków.
- Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj sok z cytryny, 2 łyżki oliwy i łyżkę miodu.
- Pęczak ugotuj w bulionie.
- W międzyczasie cebule pokrój w kostkę i podsmaż razem z pieczarkami na maśle w rondlu. Całość duś do odparowania wody z pieczarek, a następnie dodaj ugotowany pęczak do pieczarek i dokładnie wymieszaj. Lekko wystudź i dodaj jajka.
- Gotową masę przełóż i rozsmaruj cienką warstwę na rozklepanych plastrach schabu. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
- Schab zroluj, przekłuj dwoma wykałaczkami i obsmaż z obu stron, a następnie przełóż do w miarę dużego rondla tak, aby można było później wymieszać powstały wywar z duszenia z Sosem pieczeniowo-kremowym do schabu z patelni Pomysłowy WINIARY.
- Sos na patelni, pozostały po obsmażeniu zalej 1 szklanką wody i zagotuj.
- Przełożone zrazy zalej Sosem z patelni i duś 40 minut pod przykryciem.
- Sos Winiary rozprowadź w 300 ml wody i wlej do rondla ze zrazami, cały czas mieszając.
- Gotowe roladki duś jeszcze przez około 20 minut, do lekkiego zagęszczenia sosu (pod koniec duszenia możesz zabielić sos np. zamiast śmietany, 3-4 łyżkami mleka skondensowanego niesłodzonego).
- Gotowe roladki wyłóż na talerz i polej sosem. Podawaj z sałatką z buraków i śliwek.
Opis przepisu:
Autor: WINIARYRoladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek. Potrawa zawiera dużo pełnowartościowego białka niezbędnego do prawidłowego wzrostu organizmu, a także budowania odporności. Dzięki obecności kaszy i śliwek jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, poprawiającego perystaltykę jelit, który działa oczyszczająco, usuwając z organizmu zanieczyszczenia oraz związki toksyczne. Duża ilość żelaza wspomaga prawidłową budowę komórek układu krwionośnego, lepsze ukrwienie organizmu, zapobiega zaburzeniom termoregulacji (zimne stopy i ręce) oraz wpływa na lepsze zapamiętywanie i odtwarzanie informacji z pamięci.
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?