1

2

Przepisy

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

5/5 5 3 5 1

przygotowanie: 60 minut

porcje: 5 porcji

424 calories kalorie: 424 kcal / porcja

Potrawa zawiera dużo pełnowartościowego białka niezbędnego do prawidłowego wzrostu organizmu, a także budowania odporności. Dzięki obecności kaszy i śliwek jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, poprawiającego perystaltykę jelit, który działa oczyszczająco, usuwając z organizmu zanieczyszczenia oraz związki toksyczne. Duża ilość żelaza wspomaga prawidłową budowę komórek układu krwionośnego, lepsze ukrwienie organizmu, zapobiega zaburzeniom termoregulacji (zimne stopy i ręce) oraz wpływa na lepsze zapamiętywanie i odtwarzanie informacji z pamięci.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Buraki umyj i ugotuj do miękkości, nie obierając. Następnie wystudź, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Śliwki pokrój w paski, namocz w ciepłej wodzie, a następnie odsącz i dodaj do buraków.
  3. Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj sok z cytryny, 2 łyżki oliwy i łyżkę miodu.
  4. Pęczak ugotuj w bulionie.
  5. W międzyczasie cebule pokrój w kostkę i podsmaż razem z pieczarkami na maśle w rondlu. Całość duś do odparowania wody z pieczarek, a następnie dodaj ugotowany pęczak do pieczarek i dokładnie wymieszaj. Lekko wystudź i dodaj jajka.
  6. Gotową masę przełóż i rozsmaruj cienką warstwę na rozklepanych plastrach schabu. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
  7. Schab zroluj, przekłuj dwoma wykałaczkami i obsmaż z obu stron, a następnie przełóż do w miarę dużego rondla tak, aby można było później wymieszać powstały wywar z duszenia z Sosem pieczeniowo-kremowym do schabu z patelni Pomysłowy WINIARY.
  8. Sos na patelni, pozostały po obsmażeniu zalej 1 szklanką wody i zagotuj.
  9. Przełożone zrazy zalej Sosem z patelni i duś 40 minut pod przykryciem.
  10. Sos Winiary rozprowadź w 300 ml wody i wlej do rondla ze zrazami, cały czas mieszając.
  11. Gotowe roladki duś jeszcze przez około 20 minut, do lekkiego zagęszczenia sosu (pod koniec duszenia możesz zabielić sos np. zamiast śmietany, 3-4 łyżkami mleka skondensowanego niesłodzonego).
  12. Gotowe roladki wyłóż na talerz i polej sosem. Podawaj z sałatką z buraków i śliwek.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: