Uszka z pieczarkami

Oceń ten przepis!

5/5 5 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 35 min.

  • Porcje 4

5/5 5 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

farsz:

ciasto:

Przygotowanie:

  1. Cebulę, por i pieczarki oczyść i drobno pokrój.
  2. Rozpuść masło na patelni, zeszklij cebulę i por, dodaj pieczarki i kostkę Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY.
  3. Smaż na dużym ogniu, mieszając do odparowania płynu przez około 10 minut.
  4. Dopraw do smaku pieprzem, ostudź.
  5. Z mąki, jajka, oleju, soli i około 100 ml wody przygotuj ciasto. Odstaw na 15 minut.
  6. Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na kwadraty 6 x 6 cm. Na każdy nałóż porcję farszu i zlep po przekątnej, a następnie połącz dwa przeciwległe rogi.
  7. Zagotuj 2-3 l wody, posól. Wrzucaj uszka i gotuj 1 minutę od wypłynięcia.
  8. Uszka podaj do Barszczu lub polane stopionym masłem.

Opis przepisu:

Na codzienny obiad i oczywiście na świąteczny stół – wyborne uszka z pieczarkami, które można podawać polane stopionym masłem lub do Barszczu czerwonego WINIARY. Pierogowe ciasto jest bardzo proste, a pyszny farsz przygotujemy łatwo z grzybów, podsmażanych z cebulą i porem z dodatkiem Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY. Gotowe uszka możemy przez 2-3 dni przechowywać w lodówce lub zamrozić. Odgrzewamy w lekko osolonym wrzątku lub na patelni (na maśle lub oliwie).

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?