Kasza z grzybami

5/5 5 11 5 1

przygotowanie: 30 min

porcje: 4 porcje

183 calories kalorie: 183 kcal / porcja

Doskonały dodatek do naszych polskich (np. bożonarodzeniowych) mięs i pieczeni - rozgrzewająca, smakowita gryczana kasza z grzybami. Ma wyjątkowy smak, bo kaszę najpierw podsmażamy na maśle, a następnie gotujemy w esencjonalnym Rosole drobiowo-warzywnym Domowa Kuchnia WINIARY. Ugotowaną kaszę mieszamy z podsmażonymi z cebulą ulubionymi grzybami (świeżymi, mrożonymi lub namoczonymi suszonymi), doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy na obiad z porcją mięsa lub jako danie wegetariańskie. Pysznie smakuje z surówką z kiszonej lub białej kapusty.

Spróbuj także z sosem kurkowo-śmietanowym na Kremowej Bazie do jasnych sosów WINIARY >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Z 500 ml wody i 1 kostki rosołowej przygotuj bulion.
  2. Masło rozpuść w rondelku, wrzuć do niego kaszę gryczaną i chwilkę przesmaż.
  3. Następnie zalej podsmażoną kaszę przygotowanym wcześniej bulionem.
  4. Gotuj pod przykryciem na „wolnym ogniu” do momentu, aż kasza będzie miękka.
  5. Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
  6. Grzyby umyj i pokrój na plasterki (jeśli używasz suszonych, namocz je w wodzie, najlepiej na całą noc).
  7. Na łyżeczce masła zeszklij cebulę. Dodaj pokrojone grzyby. Smaż aż grzyby odparują cały sos.
  8. Wymieszaj grzyby z kaszą gryczaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.