Kasza z grzybami

Oceń ten przepis!

5/5 5 12 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 25 min.

  • Porcje 4

5/5 5 12 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Z 500 ml wody i 1 kostki rosołowej przygotuj bulion.
  2. Masło rozpuść w rondelku, wrzuć do niego kaszę gryczaną i chwilkę przesmaż.
  3. Następnie zalej podsmażoną kaszę przygotowanym wcześniej bulionem.
  4. Gotuj pod przykryciem na „wolnym ogniu” do momentu, aż kasza będzie miękka.
  5. Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
  6. Grzyby umyj i pokrój na plasterki (jeśli używasz suszonych, namocz je w wodzie, najlepiej na całą noc).
  7. Na łyżeczce masła zeszklij cebulę. Dodaj pokrojone grzyby. Smaż aż grzyby odparują cały sos.
  8. Wymieszaj grzyby z kaszą gryczaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Opis przepisu:

Doskonały dodatek do naszych polskich (np. bożonarodzeniowych) mięs i pieczeni - rozgrzewająca, smakowita gryczana kasza z grzybami. Ma wyjątkowy smak, bo kaszę najpierw podsmażamy na maśle, a następnie gotujemy w esencjonalnym Rosole drobiowo-warzywnym Domowa Kuchnia WINIARY. Ugotowaną kaszę mieszamy z podsmażonymi z cebulą ulubionymi grzybami (świeżymi, mrożonymi lub namoczonymi suszonymi), doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy na obiad z porcją mięsa lub jako danie wegetariańskie. Pysznie smakuje z surówką z kiszonej lub białej kapusty.

Spróbuj także z sosem kurkowo-śmietanowym na Kremowej Bazie do jasnych sosów WINIARY >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?