1

2

Przepisy

Rolada z kurczaka z warzywami

4/5 4 6 5 1

przygotowanie: 70 minut

porcje: 4 porcje

375 calories kalorie: 375 kcal / porcja

Naleśnikowa rolada z kurczaka z warzywami to danie bardzo dekoracyjne, a przy tym uniwersalne, bo można podawać je zarówno jako danie główne (z ryżem lub pieczonymi ziemniakami) i jako przekąskę (zimną lub gorącą) – z Sosem salsa lub Sosem czosnkowo-ziołowym WINIARY. Ciasto na naleśniki oraz szpinak doprawiamy przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY, natomiast do płatów mięsa, faszerowanych szpinakiem, selerem naciowym i marchewką, dodajemy kompozycję przypraw WINIARY POMYSŁ NA... Soczystego kurczaka z papryką i ziołami. Gotową roladę po upieczeniu kroimy na 2 centymetrowe plastry i podajemy na zimno lub na ciepło, z ulubionymi dodatkami.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Seler naciowy obierz i gotuj na parze, aż zrobi się delikatnie miękki.
  2. Rozmrożony szpinak wymieszaj z 1/2 łyżki przyprawy ZIARENKA SMAKU i przesmaż na odrobinie oleju. Pod koniec smażenia dopraw gałką muszkatołową.
  3. Do lekko przestudzonego szpinaku, dodaj roztrzepane jajko i dokładnie wymieszaj.
  4. Mąkę pszenną, mleko i jajka z dodatkiem pozostałej części przyprawy ZIARENKA SMAKU wymieszaj trzepaczką rózgową tak, aby uzyskać jednolitą masę o gęstości śmietany.
  5. Smaż na rozgrzanym oleju cienkie naleśniki.
  6. Filety z kurczaka pokrój w cienkie, możliwie jak największe plastry, rozklep je delikatnie.
  7. Folię aluminiową posyp suto przyprawą z POMYSŁU NA... i skrop niewielką ilością oleju. Rozłóż ok. 2/3 rozklepanych plastrów kurczaka.
  8. Kurczaka posmaruj bardzo cienką warstwą szpinaku, na nim ułóż na przemian sparzony seler naciowy i rozmrożoną marchewkę młodą.
  9. Na wierzch ułóż pozostałe plastry kurczaka. Na kurczaka połóż naleśniki, na nie pozostały szpinak a na środek marchewkę. Całość zawiń bardzo ścisło w formie roladek.
  10. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 15-20 minut.
  11. Roladki podawaj na ciepło jako danie główne z dodatkiem ryżu lub pieczonych ziemniaków oraz jako przekąskę zimną lub ciepłą, z dodatkiem Sosu salsa lub czosnkowo-ziołowego.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: