Rolada ze szpinakiem i łososiem

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 10 min.

  • Porcje 4

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Filety z łososia zmiel na „drobnym oczku”. Zmielone mięso przełóż do malaksera i miksuj z jajkami, miękkim masłem i śmietaną (dokładnie w tej kolejności). Pod koniec miksowania dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Szpinak rozmroź i dokładnie odciśnij.
  3. Cebulkę obierz i pokrój w bardzo drobną kosteczkę, następnie zeszklij ją delikatnie na oleju.
  4. Do przeszklonej cebulki dodaj odciśnięty szpinak, chwilę podsmaż.
  5. Czosnek obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę, wrzuć do szpinaku i podsmaż jeszcze 2 minuty.
  6. Dopraw przyprawą JARZYNKA i gałką muszkatołową, zestaw z ognia i ostudź.
  7. Na folii aluminiowej skropionej delikatnie olejem układaj plastry boczku, następnie mus z łososia, a na środek przesmażony szpinak.
  8. Całość zwiń w tzw. „cukierek” dociskając z obu stron.
  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 84°C- 90°C na 35–45 minut lub nastawionego na funkcję pieczenia z temperaturą 135°C i z „kąpielą wodną” na 45–60 minut.
  10. Wyjmij z piekarnika i ostrożnie odwiń z folii.
  11. Roladę podawaj na ciepło z delikatnym sosem na białym winie i ryżem.

Opis przepisu:

Przyrządzenie wykwintnej rolady ze szpinakiem i łososiem wymaga nieco uwagi i umiejętności, ale wystarczy postępować dokładnie według przepisu, żeby wszystko pysznie się udało! Zaczynamy od wyjęcia szpinaku z zamrażarki :) Dalej (uwaga na kolejność!) miksujemy mus z mielonej ryby, jaj, masła i śmietanki oraz przyrządzamy szpinak z czosnkiem i cebulką. Układamy na plastrach boczku, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika. Roladę podajemy na gorąco, pokrojoną w ukośne plastry. Wyśmienita z porcją białego ryżu oraz delikatnym sosem na białym winie. Kto lubi pochrupać do posiłku coś zielonego, może podać do łososiowo-szpinakowej rolady klasyczną sałatę – z winegretem lub ze śmietaną.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?