Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

0/5 0 0 5 1
0/5 0 0 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz.

  • Oczekiwanie: 20 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Papryki rozkrój wzdłuż na dwie połówki, a następnie parz we wrzątku przez 1 minutę.
  2. Obraną pietruszkę i marchew gotuj razem z indykiem po 10-15 minut, po czym wyjmij warzywa i pokrój je w kostkę.
  3. Pierś z indyka ugotuj do miękkości i również pokrój w drobną kostkę.
  4. Suchą kaszę kuskus zmieszaj z pokrojonymi warzywami i indykiem, dodaj sos sojowy, pieprz, oregano, a następnie całość zalej wywarem z gotowania warzyw i indyka tak, aby przykryć wymieszaną kaszę 1cm poza jej powierzchnię.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 st. C.
  6. Po 5 minutach kaszę wymieszaj, dodaj jajko i tak gotową masę nałóż na papryki.
  7. Całość zapiekaj w piekarniku przez 20 minut – do momentu, gdy papryka będzie miękka.
  8. Przecier pomidorowy doprowadź do wrzenia, dodaj do niego łyżkę miodu, szczyptę soli i gotuj 3-4 minuty do częściowego odparowania.
  9. Na koniec dodaj łyżkę jogurtu wcześniej wymieszaną z odrobiną ciepłego sosu.
  10. Papryki podawaj z sosem i siekaną natką pietruszki.

Opis przepisu:

Potrawa zawiera kaszę, która ze wszystkich kasz jest najlżej strawna, ma jednak mniej składników mineralnych niż inne. Dzięki obecności czerwonych warzyw zawiera duże ilości likopenu, czyli silnego antyoksydantu przeciwdziałającemu chorobom, przeziębieniom, dysfunkcji komórek i rozwojowi raka. Dzięki obecności papryki, potrawa jest świetnym źródłem witaminy C (ponad 100% dziennej dawki), która podnosi odporność organizmu. Potrawa dostarcza prawie 100% dziennej dawki witaminy E, wpływając na prawidłowe działanie układu krwionośnego, zmniejszając odczucie zmęczenia, rozdrażnienia i rozkojarzenia.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?