Miękkie pierniczki

5/5 5 31 5 1

przygotowanie: 42 min

oczekiwanie: 20 min

porcje: 4 porcje

459 calories kalorie: 459 kcal / porcja

Pierniczki to jedne z tych ciastek, które należy przygotowywać odpowiednio wcześnie przed świętami. Poznaj przepis na miękkie pierniczki – idealne do kosztowania od razu po upieczeniu! Miękkie pierniczki rozpływają się w ustach. Możesz je ozdobić słodką polewą z lukru lub czekolady, a także użyć dowolnej posypki. Miękkie pierniki będą grubsze, jeżeli użyjesz więcej proszku do pieczenia i drożdży.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem oraz Proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę.
  2. Miód podgrzej razem z przyprawą do piernika, aż do rozpuszczenia.Zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj.
  3. Wlewaj płyn do mąki z cukrem pudrem, wyrób ciasto. Po chwili dodaj miękkie masło, jajo i drożdże. Uwaga!- z drożdży nie musisz robić rozczynu.
  4. Ciasto dokładnie wyrób. Stolnicę podsyp mąką.
  5. Wyłóż na nią ciasto i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm (im grubsze będzie ciasto tym miększe pierniczki otrzymasz). Wykrawaj pierniczki.
  6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pierniczki zachowując odstęp ok 2 cm.
  7. Piekarnik rozgrzej do 190°C i piecz pierniczki ok 15 minut.
  8. Chłodne pierniczki udekoruj według uznania. Możesz polać je lukrem, polewą czekoladową i posypać kolorowym maczkiem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.