Twarde pierniczki

Oceń ten przepis!

4/5 4 12 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 53 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 4

4/5 4 12 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę wraz z Proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Miód rozpuść i wlej do mąki. Wyrób ciasto nożem.
  2. Następnie nie przerywając wyrabiania ciasta dodaj cukier, przyprawę do piernika, a na końcu miękkie masło i 1 jajko.
  3. Dokładnie siekaj na jednolitą konsystencję.
  4. Na koniec powoli do ciasta dolewaj ciepłe mleko i dobrze zagniataj ciasto dłońmi.
  5. Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawaczami wytnij kształty pierników.
  6. Blaszkę wyłóż pergaminem i ułóż na niej przygotowane pierniczki, pamiętając o odstępach pomiędzy nimi.
  7. Smaruj wierzch rozmąconym jajkiem.
  8. Piekarnik nagrzej do 180°C, włóż blaszkę i piecz ok. 15 minut.
  9. Pierniczki wyjmij z piekarnika i czekaj, aż wystygną. Ozdób według upodobań lukrem lub czekoladą.

Opis przepisu:

Twarde pierniczki mają swoich zwolenników i przeciwników. Niektórzy wolą chrupkie i trochę twardsze pierniczki, inni – te z nadzieniem, które rozpływają się w ustach. Przepis na twarde pierniczki powinien zadowolić obie grupy, bo w czasie dłuższego przechowywania w szczelnie zamkniętym pojemniku pierniczki miękną. Możemy je wykorzystać także jako elementy dekoracyjne choinki. Pierniki możemy ozdobić lukrem lub polewą czekoladową, a także dowolną posypką.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?