Pieczeń z jelenia na sposób myśliwski oraz sposób marynowania

Oceń ten przepis!

4/5 4 46 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 55 min.

  • Oczekiwanie 3 godz. 30 min.

  • Porcje 4

4/5 4 46 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

marynata:

dodatki do sosu:

Przygotowanie:

  1. Składniki marynaty połącz i zagotuj.
  2. Po przestudzeniu zalej mięso przestudzoną marynatą i pozostaw w chłodnym miejscu na ok. 48 godzin.
  3. Po wyjęciu z marynaty mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryny i posyp solą, pieprzem i rozgniecionym owocem jałowca.
  4. Pozostaw w lodówce natarte przyprawami mięso na około 2 godziny.
  5. Następnie oprósz mąką i smaż na smalcu ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu do momentu zrumienienia.
  6. Przełóż do rondla, zalej przecedzoną marynatą i duś pod przykryciem na „wolnym ogniu” do miękkości (minimum 1,5 godziny – w razie odparowania zbyt dużej ilości marynaty uzupełnij niewielką ilością wody).
  7. Pieczarki oczyść i pokrój w tzw. „czosnek”.
  8. Z kiełbasy zdejmij osłonkę i pokrój w półplasterki.
  9. Pod koniec duszenia mięsa dodaj pokrojone pieczarki oraz kiełbasę.
  10. Wyjmij mięso i wystudź sos.
  11. Do zimnego wywaru powstałego z mięsa dodaj Sos pieczeniowy myśliwski, dobrze wymieszaj i doprowadź do zagotowania.
  12. Sos gotuj na „wolnym ogniu” co najmniej 5 minut
  13. Mięso pokrój w plastry, podaj na talerzu polane sosem wraz z kiełbasą i pieczarkami.
  14. Danie możesz podawać razem z ziemniakami z wody, ziemniakami pieczonymi, kaszami lub świeżym pieczywem.

Opis przepisu:

Marynowana pieczeń z jelenia na sposób myśliwski to danie popisowe i wyjątkowe. Wymaga odpowiednio wczesnych przygotowań – mięso z jelenia powinno marynować się w lodówce przez co najmniej dwie doby, aby przesiąkło mocno smakiem i aromatem przypraw. Pieczeń z jelenia po myśliwsku to danie w sam raz na wyjątkową okazję – polecamy użycie do niej Sosu myśliwskiego popisowego WINIARY oraz podanie pieczeni z jelenia z kaszą, ziemniakami pieczonymi lub ugotowanymi, aby stworzyć idealną kompozycje smaku.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?