Ryba faszerowana w galarecie

Oceń ten przepis!

5/5 5 14 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 30 min.

  • Porcje 4

5/5 5 14 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozpocznij przygotowywanie auszpiku. Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY I 200 ml wody.
  2. Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.
  3. Z filetów szczupaka zdejmij skórę (pozostaw ją), a mięso zmiel na „drobnym oczku”.
  4. Zmielone mięso przekładaj do malaksera i miksuj z jajkami, miękkim masłem i śmietaną UWAGA! – wymieniona kolejność dodawania składników musi być ściśle przestrzegana i być zgodna z podaną w recepturze.
  5. Pod koniec miksowania dopraw solą oraz pieprzem.
  6. Folię aluminiową posmaruj olejem i układaj na niej skórę ze szczupaka.
  7. Na skórze układaj „wałek” z musu ze szczupaka i szczelnie zawijaj.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 84°C- 90°C na 35–45 minut lub nastawionego na funkcję pieczenia z temperaturą 135°C i z „kąpielą wodną” na 45–60 minut.
  9. Po upieczeniu szczupaka wystudź.
  10. Mus ze szczupaka pokrój na ok. 0,5 cm plastry.
  11. W szklanym naczyniu układaj pokrojony mus ze szczupaka, udekoruj ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo i pomidorkami oraz natką pietruszki.
  12. Zalej auszpikiem i odstaw do całkowitego zastygnięcia.
  13. Mus w galarecie podawaj jako samodzielną przekąskę zimną z dodatkiem chrzanu tartego lub sosu tatarskiego.

Opis przepisu:

Elegancka przekąska dla koneserów: ryba faszerowana w galarecie. I raczej dla zaawansowanych, bo trzeba umieć zdjąć skórę z filetów i nie wolno pomylić kolejności składników przy miksowaniu masy z ryby, ugotowanych jaj, masła i śmietany (dokładnie tak!). Mus ze szczupaka zawijamy w skórę, pieczemy, studzimy, kroimy, układamy, ozdabiamy (uff...) i na koniec zalewamy ostudzonym auszpikiem (galaretką) z Rosołu drobiowego WINIARYŻelatyny WINIARY. Najtrudniejsze jest czekanie, aż zastygnie :) Podajemy jako zimną przekąskę, z tartym chrzanem doprawionym śmietaną i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY lub z Sosem tatarskim WINIARY. Absolutny sukces wizualno-kulinarny – gwarantowany!

Zobacz inne pomysły na świąteczne dania >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?